ГоловнаРеєстраціяВхід Персональний блог вчителя Гаврилиці О.В. Вівторок, 30.04.2024, 20:36
  Вітаю Вас Гость | RSS

 
 Головна » 2015 » Листопад » 28 » Опис досвіду роботи
03:39
Опис досвіду роботи

   

Досвід приходить не одразу, його набувають з роками. Особливо вагоме значення він має у діяльності вчителя, адже від того, як педагог може використати у роботі власні методи і прийоми, відшліфовані роками наполегливої праці,  залежить ефективність як навчального, так і виховного процесу.

Переглянути презентацію

   Мій педагогічний стаж – 7 років, а на посаді вчителя Захисту Вітчизни – 6. Напевно, досить невелика цифра, та все ж є чим поділитися.

   На мою думку, враховуючи всі виклики сьогодення, вчитель Захисту Вітчизни відіграє важливу роль у становленні особистості учня як громадянина.

   Вважаю, що у своїй діяльності нерозривно повинен пов’язувати як роль педагога на уроці, так і порадника в позаурочний час. З метою впровадження даної ідеї поставив завдання виховувати особистість, яка б:

-  віддано любила свій народ, свою Батьківщину;

-  з повагою ставилась до символів держави;

-  володіла знаннями з військових дисциплін;

-  сповідувала здоровий спосіб життя.

Визначені завдання реалізуються за такими напрямками:

- формування національної свідомості і самосвідомості;

- виховання поваги до конституції, Законів України, державної та національної символіки;

- формування здорового способу життя;

- розвиток індивідуальних фізичних здібностей.

   Всі вище задекларовані завдання та напрями наполегливо прагну виконувати:

  •  під час уроків із Захисту Вітчизни;

  • у позаурочний час у вигляді: гуртків та секцій, виховних заходів військово-патріотичного характеру.

    Уроки з предмета «Захист Вітчизни» провожу за Типовими навчальними планами загальноосвітніх навчальних закладів III ступеня, затверджених наказом МОН від 27.08.2010 N 834, зі змінами, що внесені наказом МОН від 29.05.2014 N 657, методичних рекомендацій, згідно чого розроблено потижневе та календарне планування, що затверджується керівництвом школи (документацію можна переглянути у розділі КАТАЛОГ МАТЕРІАЛІВ). На основі даних документів продумую кожен конкретний урок, ставлячи перед собою триєдину мету: навчити, розвити та виховати, використовуючи різноманітні інноваційні форми  та методи.

   Використовую при проведенні уроків переважно технології колективно-групового навчання:

- метод проектів;

- мозковий штурм;

- дерево рішень;

- мікрофон.

   Співвідношення між формами і методами навчання на своїх уроках можу зобразити у вигляді діаграми.

     Більш детальніше хочу зупинитися на методі проектів, адже із впровадженням інформаційно-комунікаційних технологій навчальні заклади отримали можливість подавати нову інформацію таким чином, щоб задовольнити індивідуальні запити кожного учня. Якщо раніше інформацію з будь-якої теми, розділу учні отримували з різних каналів ( підручник, посібник, на уроці, конспект уроку, засоби масової інформації  та інше), то на разі  цю роль виконують ІКТ. Отже, застосування комп’ютерних технологій підвищує рівень навчального процесу, вирішує проблеми часткової відсутності або заміни навчально-матеріальної бази, спеціальної та методичної літератури, дозволяє викладати предмет навіть особам, які не мають достатніх знань з військової тактики чи не мали змоги їх підтвердити військовим досвідом.

     Захист проекту займає дуже важливе місце в розробці  проекту, текст виступу пропоную обов’язково прочитати, а потім прослуховувати, програму уважно перевірити. Під час захисту проводжу комплексну оцінку роботи самим учнем, що виконав даний проект, учнями навчального класу і вчителем.

У проекті, у вигляді програмного забезпечення використовуємо:

-     презентації розділів, тем, уроків при вивченні нового матеріалу і закріплення вивченого;

-    різноманітні Web-сторінки;

-    тестові завдання.

     Слід зазначити і про семінари вчителів з предмета «Захист Вітчизни», що дають мені колосальний досвід. Один з таких проводив і сам на базі Веренчанської ЗОШ І-ІІІст. ім. І. Вільде 7 листопада 2012року. В рамках семінару був проведений відкритий урок на тему:  «Рукопашний бій. Удари та захист від них». Варто відзначити, що на даному уроці був присутній Заслужений тренер України з панкратіону Штефюк І.К., який демонстрував учням правильність виконання прийомів. (Деталі у розділі СТАТТІ)

      Також важливою ланкою роботи вважаю проведення навчання  та тренування учнів школи з цивільного захисту. В школі регулярно проводяться дні цивільної оборони. (Деталі у розділі СТАТТІ)

  Вважаю, що основною ланкою роботи з предмета «Захист Вітчизни», є формування національної свідомості, патріотичне виховання.

     Патріотичне виховання – це основа духовного розвитку особистості, складова частина національного світогляду і поведінки людини, її ставлення до рідної країни. Ці заходи виховують справжнього українця, патріота, навчають бути вірними своїй державі. Патріотичне виховання є могутнім стимулом у боротьбі за розбудову нової незалежної України, її духовне багатство. З метою формування патріотичних почуттів молодого покоління тільки цього навчального семестру у школі проведені такі заходи, бесіди: „ Наш жовто-блакитний стяг”, „Про що розповідає наш Герб?”, „Наша Батьківщина”, „На варті народу України”, „В нас єдина мета – Україна свята, нездоланна ніким і ніколи”,  „Герої Небесної Сотні”. Для учнів старшої школи регулярно стараюся віднайти та продемонструвати сучасні документальні фільми, що висвітлюють героїзм, волю та нескореність наших воїнів в зоні АТО, патріотизм нашого народу під час «Помаранчевої революції» та «Революції гідності». Зокрема «Рейд. Сила не скорених», «Аеропорт», «Курс воїна. Перша медична допомога», «Спецназ. Повернутись живими», спецпроект «Хоробрі серця», «Революція гідності. Спеспроект ICTV».   

     Стало традицією щопонеділка (перед першим уроком) та щоп’ятниці (після п’ятого уроку) проведення урочистих лінійок піднімання та опускання Державного прапора України з виконанням Державного Гімну.  

     В школі зібрано матеріал про учасників Великої Вітчизняної війни нашого села, воїнів-афганців, спогади жертв голодомору, функціонує музей пам’яті А.Василишина – Героя України, односельчанина, що загинув в зоні АТО.

    Заходи, що вшановують пам’ять полеглих в зоні АТО, спонукають не тільки учнів, але й дорослих переосмислити та переглянути своє ставлення до Батьківщини та рідної землі. Навіть при проведенні виховних заходів іншого характеру, згадка про героя-односельчанина, що загинув  в зоні АТО одразу перетворює даний захід в патріотично-виховний.

   Вже стало доброю традицією щороку 9 Травня, до дня визволення Буковини від німецько-фашистських загарбників, до дня виводу військ з Афганістану, до річниці Чорнобильської  катастрофи проводити тематичні місячники. Підготовка та проведення яких припадає саме на після урочний час.

   Під час місячників намагаюсь, задіяти якомога більше учнів. Як приклад, можу навести військово-патріотичне спортивне свято між старшокласниками різних шкіл району. Пишаюся, що в моїй практиці є традиція організовувати такі заходи. На мою думку, такий вид патріотичного виховання дає значний поштовх для розвитку учня, бо він може продемонструвати свої знання, рівень підготовки, отримати чудовий досвід змагань, командного духу, отримати нові знайомства. Заходи такого типу варто описати та надіслати до редакції районної газети.

(Сценарій військово-патріотичного спортивного свята «Служу народу України» у розділі СТАТТІ).

Також важливу роль приділяю вихованню учнів 5-9 класів, регулярно готуючи їх до етапів Всеукраїнських військово-патріотичних ігор, зокрема «Зірниця».  Пишаюся, що мою перемоги та в далі виступи не тільки на районних, але й обласних етапах (детальна інформація у розділі СТАТТІ).

 

Переглядів: 2459 | Додав: Васильович | Рейтинг: 5.0/1307
Всього коментарів: 0
avatar
 
 
Категорії розділу
Розробка уроків [0]

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 15

Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites

  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

     

    Copyright MyCorp © 2024
    uCoz